80 jaar bevrijding van Baarle

8 oktober 2024

Eind september 1944 begonnen Poolse en Britse legereenheden een aanval op het Belgische Merksplas. Op zondag 1 oktober trokken de Polen bij het dorpje Zondereigen Nederland binnen. De Duitse weerstand was heftig. Het Duitse leger had namelijk versterkingen laten aanrukken. Op dinsdag 3 oktober werd het hevigste artilleriebombardement ingezet wat de inwoners tot dan toe meemaakten. Het geduld en de zenuwen van de inwoners van Baarle werden zeer op de proef gesteld. Het duurde 28 dagen voordat alle Duitsers bij Baarle-Hertog en Baarle-Nassau waren teruggedreven en het eerste stukje West-Brabant was bevrijd. Al die dagen wachtten vele bewoners de gebeurtenissen af in hun schuilkelders.

Battle tour Baarle

Onze bevrijders brachten zware offers voor onze vrijheid. Er vielen niet alleen vele militaire slachtoffers, er waren ook burgerslachtoffers te betreuren. Zaterdag 5 oktober was de ‘Polen Battle tour’ in Baarle: de bevrijdingstocht die de route van onze bevrijders volgt. Tijdens deze tocht werden op verschillende plekken bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog verteld. De familie van sergeant Taylor en private (soldaat) Cassidy waren speciaal voor de 80ste herdenking naar Baarle gekomen. Ze werden zaterdagavond door burgemeester De Hoon-Veelenturf op het gemeentehuis ontvangen.

Blijven werken aan vrijheid en vrede

Aan onze vrijheid moeten we actief blijven werken. Ook in de Baarlese gemeenschap. We moeten blijven letten op elkaar, met respect voor ieders geloof en achtergrond. En ook de bevrijdingsverhalen uit Baarle aan de jongere generaties blijven doorgeven. Daarom was er op zondag 6 oktober een herdenkingsdienst in de Belgische kerk die bij de bevrijding werd verwoest. Ook was er die dag een herdenkingstocht langs de 3 monumenten in Baarle.

Zeker in 2024 weten we dat vrijheid en vrede in onze wereld niet vanzelfsprekend zijn. Vrijheid is belangrijk, we moeten dit beseffen en er aan blijven werken.