Stichting Leergeld nu ook actief voor kinderen in Baarle-Nassau

4 juli 2024

Van links naar rechts: Cor Zijlmans (coördinator Leergeld Gilze en Rijen en Baarle-Nassau), wethouder Janneke van de Laak van Baarle-Nassau en Paul Oomen (directeur Leergeld).

Vanaf 1 juli 2024 is de vrijwilligersorganisatie stichting Leergeld ook actief in Baarle-Nassau. Stichting Leergeld helpt kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Ze zorgen ervoor dat deze kinderen dezelfde kansen hebben als hun leeftijdsgenoten.

Via Leergeld, die haar activiteiten lokaal heeft georganiseerd, kunnen verschillende dingen voor onderwijs, sport, cultuur en welzijn voor kinderen worden aangevraagd. Denk daarbij aan schoolspullen, een laptop voor schoolwerk of een fiets. Maar ook muziek- en danslessen, gymkleding en de contributie voor een sportclub kunnen aangevraagd worden, omdat zij ook meteen doorverwijzen naar het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Zo kunnen deze kinderen zowel binnen de school als met buitenschoolse activiteiten gewoon meedoen en hoeven zij niet aan de zijlijn te blijven staan. Wethouder Janneke van de Laak en directeur Paul Oomen zetten hun handtekening maandag op feestelijke wijze om de nieuwe samenwerking tussen de gemeente en de stichting Leergeld West-Brabant Oost te starten.

Aanbevelingen uit armoedeonderzoek

Vorig jaar is er in de gemeente Baarle-Nassau een onderzoek uitgevoerd. We keken naar de ervaringen met het beleid om armoede tegen te gaan en wat dat allemaal inhoudt. Hier zijn verschillende acties en adviezen uitgekomen. Het laten starten van de stichting Leergeld in Baarle-Nassau past goed bij de plannen om het beter te maken.

Directeur Paul Oomen: “Op deze manier kunnen we direct en dichtbij gezinnen en kinderen met financiële zorgen, ondersteuning bieden. Dit draagt bij aan de bestaanszekerheid van en de kansengelijkheid voor deze gezinnen.” Wethouder Van de Laak “Alle kinderen verdienen een goede start en moeten kunnen meedoen, ondanks de financiële situatie van hun ouders.”

Leergeld doet meer dan alleen het zorgen voor voorzieningen voor kinderen. De medewerkers van de leergeldstichting, meestal vrijwilligers, hebben uitgebreid persoonlijk contact met de gezinnen die financiële zorgen hebben. Ook kunnen de ouders, waar nodig, direct doorgestuurd worden naar hulp en ondersteuning voor een blijvende aanpak van de problemen, zoals schuldhulpverlening, het budgetcafé en ons dorpsteam.

Inmiddels zijn er 113 Leergeldstichtingen actief in 75% van de alle Nederlandse gemeenten.